Amazon ormanlarının kayıp şehirleri yeniden keşfedildi
Exeter Üniversitesinden Profesör Jose Iriartenin de aralarında bulunduğu uluslararası araştırmacılardan oluşan bir ekip, Bolivyadaki Llanos de Mojos savana ormanında, bazıları 70 metrelik konik piramitleri içeren yerleşimleri ortaya çıkardı.
Yerleşimlerde ayrıca karmaşık sulama sistemleri ve 30 futbol sahası büyüklüğündeki alanda da sıralı evler bulunuyordu.
MS 500 ile 1400 yılları arasında Casarabe toplulukları tarafından inşa edilen şehirler, yüzyıllar boyunca ormanlarla kaplanınca artık çıplak gözle görülemeyecek duruma geldi. Ancak araştırmacılar, ormanın gizli sırlarını ortaya çıkarmak için radara benzer bir prensipte çalışan, fakat lazer ışığı kullanan bir tarama sistemi olan Lidarı kullandılar. Hava Lidar sistemi gökyüzündeki lazerler olarak tanımlanıyor.
GİZEMLİ ŞEHİRLER ORTAYA ÇIKTI
Profesör Iriarte şunları söyledi: Bolivya Amazonunun bu bölümünde toplumların geliştiğinden uzun süredir şüpheleniyorduk, ancak kanıtlar orman gölgesinin altında gizli ve şahsen ziyaret etmek zor. Lidar sistemimiz inşa edilmiş terasları, düz geçitleri, kontrol noktaları olan muhafazaları ve su depolarını ortaya çıkardı.
Kapsamlı arkeolojik araştırmalarla birleştirilen Lidar teknolojisi, yerli halkın yalnızca ormanlık arazileri yönetmekle kalmayıp, aynı zamanda Amazonun korunmasına ilişkin bakış açılarına önemli ölçüde katkıda bulunabilecek kentsel peyzajlar da yarattığını ortaya koyuyor. Bu bölge, insanların pirinç gibi küresel öneme sahip ürünleri üretmeye, yetiştirmeye başladığı Amazonda insanlar tarafından en erken işgal edilen bölgelerden biriydi. Ancak günlük yaşam ve bu dönemde inşa edilen ilk şehirler hakkında çok az şey biliniyor.”
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;