Tektonik plakaların yeni haritası deprem tespiti için faydalı olabilir
Yeni tektonik plaka modeli, Dünyanın 2,8 milyon yıl önce bir süper kıta olarak nasıl olduğunu gösteriyor.
Avustralyadaki Adelaide Üniversitesinden bilim insanları, bunun, depremler ve volkanlar gibi doğal tehlikeleri tahmin etmeye yardımcı olacağını umuyor.
Tektonik plakalar, kademeli şekilde kayarak depremlere ve volkanlara neden oluyor.
Daily Mailin haberine göre araştırmacılar, milyonlarca yıl öncesine geri dönerek, Tazmanyanın güneyinde bulunan Macquarie mikroplakası ve Hint ve Avustralya plakalarını ayıran Oğlak mikroplakası gibi yeni mikroplakaları da dahil ediyor.
TEKTONİK PLAKA MODELİ EN SON 2003TE GÜNCELLENDİ
Üniversitenin Yer Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Derrick Hasterok, Plaka modelindeki en büyük değişiklikler, genellikle Pasifik Plakası ile sınırı San Andreas ve Kraliçe Charlotte Fayları olarak çizilen batı Kuzey Amerikada oldu.
Fakat yeni çizilen sınır, daha önce çizilmiş dar bölgeden çok daha geniş, yaklaşık 1500 km.
Diğer büyük değişiklik ise Orta Asyada. Plaka Avrasyaya doğru yol alırken, yeni model artık Hindistanın kuzeyindeki tüm deformasyon bölgelerini içeriyor dedi.
Hasterok, Plaka modeli, jeo tehlikelerden kaynaklanan risk modellerini geliştirmek için kullanılabilir; orojenez modeli, jeodinamik sistemlerin anlaşılmasına ve Dünyanın evriminin daha iyi modellenmesine yardımcı olur ve eyalet modeli, mineral aramalarını geliştirmek için kullanılabilir diye ekledi.
aip2(‘pageStructure’, {“pageType”:”other”,”pageCategory”:”sozcu”,”pageIdentifier”:””}, ‘https://www.sozcu.com.tr/rss/bilim-teknoloji.xml’);var aip2_pageCategory = “sozcu”;